Over Blauwhuis

BLAUWHUIS is een productiehuis gevestigd in Gent.  
We zijn een productiehuis dat hybride vormtalen op de snijpunten van film en theater onderzoekt en projecten met een sterke artistieke stempel creëert. Producties lopen uiteen van theatervoorstellingen tot artistieke films en documentaires.

BLAUWHUIS werd in 2008 opgericht door regisseur/artistiek leider Jonas Baeckeland en producent Sieber Marly. Sinds 2017 is de zakelijke leiding en productie van theater en film in handen van Lotte Van Craeynest. De artistieke kern bestaat uit Jonas Baeckeland voor film en Simon D'Huyvetter voor theater.

BLAUWHUIS brengt theater voor jongeren in Vlaanderen en Nederland. In de culturele centra en de theaterhuizen zijn wij te gast met onze school- en familievoorstellingen, daarnaast spelen we ook op locatie in openlucht. Theater ontstaat steeds enkel vanuit een groot artistiek verlangen. Er is tijd en ruimte om ideeën op eigen tempo uit te puren. Deze frisheid uit zich in de voorstellingen: ze vertrekken ieder vanuit een totaal andere invalshoek en krijgen een eigen kleur, toon, taal, speelstijl en vorm.

De groeiende positie van BLAUWHUIS betekent in het bijzonder dat we steeds meer artistieke werkplek bieden aan een omvangrijke ploeg techniekers, spelers, en makers, waaronder: Loes Swaenepoel, Simon D'Huyvetter, Niels Ieven, Toon Soete, Dounia Mahammed, Mats Van Droogenbroeck, Tijs Michiels, Bert Dobbelaere, Ole Ceenaeme, Bram Geldhof,  Remko Janszen, Frouke Van Gheluwe, Geertje Van Genechten, Leentje Kerremans, Ilja Van Autreve, Sieber Marly, Simon van den Abeele en Michaël Canto Minjauw.

Binnen het audiovisueel werk worden korte-, middellange fictiefilms en documentaires geproduceerd. De poëtische beeldtaal vormt de rode draad doorheen het werk en de films kennen een hybride vormtaal. Sinds 2018 werkten we reeds samen met verschillende jonge makers: Nina de Vroome, Rachel Gruijters, Tomas Hendriks.
Films van BLAUWHUIS haalden selecties op diverse binnen- en buitenlandse filmfestivals zoals Los Angeles Shortfilm festival, Raindance, Film Fest Gent, Locarno, Internationaal kortfilmfestival Leuven, Internationaal Filmfestival Rotterdam.